Tiktok nedir? Tiktok videoları nasıl yapılır?

Tiktok, hedef kitlesine 60 saniyeye kadar kareoke veya skeç yapabilme olanağı sağlıyor.

Belirlenen bu süre içerisinde kullanıcılar planladıkları içerikleri çekerek yayınlayabiliyor. Ayrıca takipçi sayısının 1000’e ulaşması durumunda canlı yayın özelliği de kullanılabiliyor.

Tiktok videoları nasıl yapılır

Çekilen videoların arkasına, bir şarkı veya bir efekt ekleyerek, kendi profillerinde paylaşabiliyorlar. Ayrıca bu uygulamayı kullanan kişiler diğer kullanıcılara yanıt verebiliyor. Bu duruma “düet” deniyor ve kullanıcılar tarafından büyük ilgi görüyor.

Kullanıcılar şarkıların yanı sıra, aynı zamanda kendi seslerini de sisteme yükleyebiliyor. Böylece başkalarının yayınladıkları video içeriklerine kendi sesleriyle karşılık verme şansları oluyor.

Tiktok nereden çıktı? Birden hayatımıza nasıl dahil oldu?

Tiktok'un reklam vermeden, şu an var olan popülerliğine ulaşması 2016 yılında yaptığı çıkışla gerçekleşti. İlk başlarda müziği odağına alan ve aynı mantıkla çalışan web sitelerinde bu uygulama iş yapmadı. Ardından Musical.ly uygulaması 2014’te reklam vermeye başladı ve insanlar üzerinde etki yaratmaya başladı.

Kısa sürede, tüm dünyada milyonlarca kullanıcı sayısına ulaşan Musical.ly’nin yükselişi, alternatiflerinin de doğmasına neden oldu. Akabinde Tiktok uygulaması yayına alındı.

Kısa sürede reklam vermeye gerek kalmadan Musical’ın açtığı yoldan ilerleyen Tiktok rakiplerini geride bıraktı. Bununla da yetinmeyerek geçtiğimiz ağustos ayında Musical.ly’i ve operasyonlarını satın aldı. Yoluna daha da güçlenerek devam ederken, tek başına bütün sektörü domine etti.

Tiktok gelişme yolunda neler yaptı?

E ticaret ve Tiktok ads (Tiktok reklam) için neler yapıldı?

E-ticaret ve Tiktok ads (Tiktok reklam) için neler yapıldı

2016 yılında kurulan bir girişimin, geçtiğimiz birkaç aydır ülkemizde popüler olmasının nedenlerinden biri de aslında beklenmedik satın alım oldu.

Tüm uygulama marketlerinde, Musical.ly uygulaması “brand takeover” olarak Tiktok’la yer değiştirdi. Tiktok reklamları olmadan kullanıcılarının büyük çoğunluğunu eski Musical.ly kullanıcılarından aldı.

Bunu da bir sabah, kendi evinizde değil de sizinkine çok benzeyen bir evde uyanmanıza benzetebiliriz.

Tüm şartlar ve kullanım aynı kalarak, kullanıcılar isimlerini bile değiştirmeden şekil değiştirdiler. Kısacası p=q ise TikTok=Musical.ly. Ayrıca hatırlatalım bu uygulama, Çinli şirket Bytedance'in bünyesinde bulunuyor.

Tiktok reklam verme modeli olarak yenilikçi yollar izledi. Yeniliklerini sürdüren şirket şimdiden 1,45 milyar dolarlık yeni bir yatırım turuna hazırlanıyor. Şirket kazandığı parayı, yapay zekâ ve içerik odaklı olarak kullanacağını sektöre yayınladı.

Tiktok içerisindeki hedef kitle farkları neler?

Bu kısa videoları çekip beğenilme ihtiyacında olan kullanıcılar, sosyal medyada görmeye alışkın olduğumuz kesimden çok daha farklı kişiler olarak karşımıza çıkıyor. Aslında işin özüne baktığınızda her sınıfın yapmak istediği de ortak noktada birleşiyor. Beğenilmek ve tanınmak. Bu iki olgu, bütün sosyal medya ağlarında mükemmel bir dijital pazarlama odak noktası olarak karşımıza çıkıyor.

Bir grup insan -ki bu grubun içinde şu an fenomen diye tabir ettiğimiz kişiler bulunmakta- Instagram’da, YouTube’da ciddi paralar harcayarak, daha kültürel bir şekilde bu tanınma ihtiyacını karşılıyor. Tiktok ise toplumun neredeyse her kesimine, kendini kolay yoldan tanıtabilme imkanı sağlıyor. Bu kolay tanınma durumu ise herkes için popülerite için bir fırsat oluşturuyor. Kısacası bu popüler uygulama ile sosyal medya platformu arasında görmeye alışkın olmadığımız yüzler dijitale ulaşmış oluyor.

Şu an Tiktok ne durumda? İnsanlar Tiktok için neler düşünüyor?

İnsanlar tiktok için neler düşünüyor

Her geçen gün artan sosyal medyalara gün geçmiyor ki bir yenisi daha eklenmesin. Sosyo-kültürel olarak bakıldığı zaman, sosyal medya platfortmu Tiktok’u kullanan kişilerin skalası çok değişiyor.

Anonim bir şirketin 2018 yılında yaptığı açıklamada, toplumun üst kesimlerinden gelen kişiler Tiktok gibi sosyal mecralara pek sıcak bakmıyor. Bazı kesimler bu tarz uygulamalardan nefret ediyor. Bu tür uygulamaların insan seviyesini altlara çekeceğini düşündüğü, kişide açıklanamayan, belki de sadece “guilty pleasure” olarak açıklayabileceğimiz bir bağımlılığa neden oluyor.

Toplumun bir diğer kısmı ise var olan bu sosyal mecraları, sosyo-kültürel olarak değerlendirmememiz gerektiğini savunuyor. Bu kesimde var olan insanlar arasında birçok doktor, avukat ve yüksek mevki insanlarda mevcut. Bu kesimin görüşüne göre de bu tarz sosyal medyalar insanların üzerindeki stresi azaltıyor. Kişiler var olan karmaşık hayatlarından çıkarak, kendi sanal dünyalarında eğlenmek için vakit ayırmayı tercih ediyorlar.

Tiktok’un ilgi görmesinin Freud’a göre nedenleri nelerdir?

İlk olarak sosyolojik ve psikolojik açıdan insanları incelemek gerekiyor. Sigmund Freud’un psikoanaliz kuramında id, ego ve süper ego adı verilen üç temel yapı taşı bulunuyor. İd, yani alt benlik insan kişiliğinin en ilkel parçası. Ego, ilkel dürtülerimizi, manevi idealleri, tabuların sınırlamalarını dengelemek için id, süper ego ve dış dünya arasında aracılık ediyor.

Süper ego ise sosyal açıdan uyarılmış vicdanı temsil ediyor. Ortaya çıktığı anda id’i devre dışı bırakıyor. Tiktok videoları, garip bir şekilde süper ego’yu ön plana çıkarıyor. Id’i resmen yok sayıyor.

Bir taraf için utanç verici olan bu videolar, diğer taraf için beğenilme, tanınma gibi modern toplumun sosyal ihtiyaçlarını yansıtıyor.

Diğer taraftan baktığımızda ise toplumun yaşayışını ve eğlence anlayışını gözler önüne seriyor. Bu videolar, izlemeye başlayan kişide bağımlılık yaratıyor. Ego kavramı, istemsizce ve önlenemeyen bir şekilde kendini ön plana çıkarıyor.

Web sitesinin hosting süresi doldu ve yakında yayından kalkacaktır. Web tasarım sorumlunuzla iletişim kurarak hosting süresini uzatabilirsiniz.