SEO'ya Başlarken

SEO, İngilizce olan Search Engine Optimization kelimelerinin kısaltılmasıdır.

Türkçesi Arama Motoru Optimizasyonu olan SEO, Google’da yapılan aramalarda üst sıralarda görünmenize yardımcı olacak bütünleşik çalışmalara verilen addır. Bu çalışmaları, web sitenizi arama motoru sonuç sayfasında yüksek değerler alabilmek için sürekli geliştirmeniz gerekir. Performansı artan web siteniz bu sayede daha fazla ziyaretçi ile karşılaşacaktır.

makale içi 1

SEO Neden Gereklidir?

SEO çalışmalarının nasıl yürütüleceğine geçmeden önce önemini anlamamız, bu konu üzerindeki hassasiyet açısından önem arz etmektedir. SEO puanını arttırmak için yapılan tüm çalışmalar anahtar kelime ile aranan arama motoru sonuçlarında (SERP) yerinizi üst sıralara taşıyacaktır. Kullanıcıların birçoğu sorularının cevaplarını ilk sayfada arar ve diğer sayfalara geçmez. Bu hedef kitlenin öncelikle sizi görebilmesini sağlamanın en uygun yolu verimli bir SEO çalışması yürütmektir. Web siteniz için hedeflediğiniz şey daha çok kişiye bilgi vermek veya satış yapmak olabilir. Web sitenize uygun hedef kitleyi taşıyamıyorsanız bu amaçlara ulaşmak mümkün olmayacaktır. Arama motoru optimizasyonu çalışmaları ile nitelikli hedef kitleye ulaşabilirsiniz. Bu sayede tıklama oranınız ve hedefiniz arasındaki yüzde artışa geçecektir. SEO planlamaları daha çok ziyaretçiye sahip olmayı değil, daha çok nitelikli ziyaretçiye sahip olmayı amaç edinmelidir. Hedef kitlenizin ilgisini çekebilmek için üst sıralara çıkmalı ve üst sıralara çıkmak için de arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamamız gerekir.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

  1. Alakalı içerik
  2. Kişiselleştirme
  3. Yetki

makale içi 2

Arama motoru sonuç sayfasına SERP denmektedir. SERP, Search Engine Results Page kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu sonuç sayfasını etkileyen birçok etken bulunuyor. SEO çalışmaları SERP alanında yer edinmek için çok önemlidir. Bunlardan en önemlisi ise alaka düzeyidir. Sonrasında ise kişiselleştirme ve yetki gelmektedir. Arama motorları kişilere soruları karşısında en alakalı sonuçları listelemektedir. Siz de bu noktada hedef kitlenizin en çok ne hakkında arama yaptığını öğrenmeli buna göre sitenizi revize etmelisiniz.

  • Hedef kitlene uygun içerikler tasarla.
  • Doğru anahtar kelimeleri seç.
  • Ürettiğin içeriklerin kalitesini koru.
  • Web siteni SEO için optimize et.
  • Kullanıcılarına olumlu site deneyimi sağla.
  • Kullanıcılarına arama geçmişi, konum bilgisi, kullandığı cihaz veya sosyal bağlantıları üzerinde kişiselleştirmeler uygula.
  • Arama motorlarının değişen algoritmalarını takip et.

Anahtar Kelime Seçimi

Anahtar kelime, arama motorlarında kullanıcıların merak ettiği, bulmak istediği içerik için arama kutucuğuna yazdığı kelime, kelime grubu veya sorulardır. Daha önce de dediğimiz gibi önemli olan sitenize gelen ziyaretçi sayısının artışı değil, nitelikli ziyaretçilerin artışını sağlamak olacaktır. Bir saç ekim merkeziniz varsa spor ayakkabı arayan kullanıcının önüne çıkmak doğru bir dönüşüm sağlamayacaktır. Bu sebeple hedef kitlenizin işinizle ilgili en çok merak ettiği, soru sorduğu veya takip ettiği başlıklar üzerine içerikler üreterek SEO değerini arttırmalısınız. Potansiyel hedef kitleniz hangi konularda arama yapıyor, ne öğrenmek istiyor? Bu aramalarda en çok kullanılan anahtar kelimeleri de içeriklerinizde kullanmalısınız.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise SEO için konuları özelleştirmek olacaktır. Örneğin “Saç Ekimi” anahtar kelimesinin aranma oranı fazladır. Ancak bu konu üzerinde çok fazla içerik hazırlandığı için ön plana çıkmak kolay olmayacaktır. Bu yüzden “Saç Ekimi Sonrası Bakım” gibi daha özelleştirilmiş içerikler, konu ile ilgilenen ziyaretçilere daha kolay ulaşacaktır.

  1. ALAKA
  2. SIKLIK
  3. REKABET

makale içi 3

Sizin için uygun anahtar kelimeleri araştırırken dikkat etmeniz gereken noktalar;

  • Anahtar kelime hacmi (Toplam yapılan arama sayısını gösterir.)
  • Frekans (Aramaların ne sıklıkla yapıldığını gösterir.)
  • Rekabet (Rakiplerin anahtar kelime üzerindeki değerlemeye etkisini gösterir.)

Anahtar Kelime Hacmi, en yüksek potansiyele sahip anahtar kelimeleri bulmamıza bu sayede site trafiğini arttıracak içeriği hazırlamamıza yardım eder. Anahtar kelime araştırması yaparken hedeflediğimiz kelimeyi değil içeriğimizi en iyi anlatacak anahtar kelimeleri kullanmalıyız. Bu strateji SEO açısından arama motorunda daha görünür olmamızı ve anahtar kelimemizin kullanımına katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelime Bulma

E- ticaret sitenizde cilt bakım ürünlerinin satışını yaptığınızı düşünelim.

1. Örnek: Kullanıcımız “cilt bakımı” anahtar kelimeleri ile arama yapıyor.

Bu anahtar kelime çok aranan bir kelimedir. SEO açısından rekabeti de fazladır. Kullanıcının bu anahtar kelime ile cilt bakımı için öneri almak istediğini düşünürsek bu aramada sayfanızın alakalı olmadığı ve bu arama sonucunda da dönüşüm gerçekleşmeyeceği görülür.

2. Örnek: Kullanıcımız, “Cilt sıkılaştırıcı tonik” anahtar kelimeleri ile arama yapıyor.

Bu anahtar kelime cilt bakımı kadar rekabeti yüksek bir kelime değil. Ama e-ticaret sitenizle alaka düzeyi yüksek. Üstelik dönüşüm sağlama ihtimaliniz de daha yüksektir. Bu sayede kısa bir süre içinde SEO çalışmanızla iyi bir sıralamaya sahip olmanız yüksek olasılıktadır.

SEO için anahtar kelime, olmazsa olmaz detaylardan biridir. Bu noktada seçiminizi iyi belirlemelisiniz. Daha çok trafiğe sahip olmak mı, daha çok dönüşüm getiren trafiğe sahip olmak mı?

Web sitesinin hosting süresi doldu ve yakında yayından kalkacaktır. Web tasarım sorumlunuzla iletişim kurarak hosting süresini uzatabilirsiniz.