Başarılı Bir Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır

Sosyal medya yönetimi kavramına geçmeden önce, sosyal medyanın ne olduğuna değinmek gereklidir.

Sosyal medya, 2000’li yıllarından başından itibaren gelişme gösteren teknoloji sayesinde internete en önemli özelliği kazandıran platform haline gelmiştir.

Kullanıcılar arasında bilgi alışverişini sağlama özelliğine sahip olan sosyal medya, özellikle Facebook, Instagram, Twitter ve Pinterest gibi sosyal ağlar sayesinde insan hayatının parçası haline gelmiştir. Aynı zamanda topluluk merkezli web sitelerinde bilgi, tecrübe ve farklı bakış açılarının bir araya gelmesiyle paylaşılan, iletişim ortamlarını yaratmıştır. Artık çoğu insan vaktinin belli bir kısmını bu sosyal medya ortamlarında geçirmektedir. Peki, başarılı bir sosyal medya yönetimi nasıl olmalıdır?

Bir markanın sosyal medya hesaplarını yönetmek için öncelikle sosyal medya yönetimi kavramının ne olduğunu anlamak gerekir. Elbette çoğunluk olarak herkes bir sosyal medya kullanıcısıdır ve bu platformlar hakkında bilgi sahibidir. Oysaki bir markanın sosyal medyasını yönetmek ile sosyal medya kullanıcısı olmak arasında belirli farklar vardır.

Başarılı sosyal medya yönetimi nasıl yapılır

Bu durumda iyi bir sosyal medya kullanıcısı olmak, sosyal medya platformlarını aktif ve etkili bir şekilde kullanmak, başarılı bir sosyal medya yönetimi için yeterli değildir. Sosyal medya yönetimi, hedef kitlenizin analizini yapan, belirli pazarlama stratejileri uygulayan, hatta marka bilinirliği gibi profesyonel bilgi gerektiren bir uzmanlık alanıdır.

Günümüzde sosyal medya yönetimi dendiğinde firmaların aklına gelen yöntemlerin başında; sosyal medya platformlarında bir hesap açarak kurum kimliği oluşturmak, kullanıcıları takip ederek kendini takip ettirecek yöntemler aramak ve pazarlama yapmak anlaşılmaktadır. Oysaki sosyal medya, reklam ve pazarlama gibi imkânlar sunmuş olsa da içinde bazı riskleri de barındırmaktadır. Bundan dolayı firmaların sosyal medya hesaplarının, hem iletişim konusunda etkili hem de sosyal ağlarda deneyimli ekipler tarafından yönetilmesi gereklidir.

Başarılı sosyal medya yönetimi nasıl yapılır 2

Etkili Bir Sosyal Medya İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Etkili Bir İletişim Stratejisi Geliştirin

Sosyal medyada takipçiler ile kurulan iletişim mutlaka kurumunuzun iletişim stratejileriyle uyumlu olmalıdır. Özellikle uzun vadeli olarak planlanmasına dikkat edilmesi gerekir. Örnek verecek olursak, takipçi sayısı gibi unsurlar tespit edilerek hedef pazarlaması yapılmalıdır.

  • Kurumsal Kimliğinizi Doğru ve Etkili Şekilde Yansıtın

Kurumsal kimliğinizi sosyal medya platformlarında da doğru şekilde uygulamaya özen göstermelisiniz. Sosyal medyada var olmak istiyorsanız bunu ancak ilgili platformlar üzerinde aktif olarak ve yaratıcı içeriklerle sağlayabilirsiniz.

  • Etkileşim İstatistiklerini Düzenli Olarak Takip Edin

Sosyal medyanız üzerinde gerçekleşen diyaloglar sürekli takip edilmelidir. Bu sayede sosyal medya kullanıcılarının aktif olduğu zamanlarda, paylaşımların en etkili şekilde ulaşması sağlanabilir. Bu doğrultuda paylaşım takvimi çıkarabilir, çalışmalarınızı önceden hazırlayabilirsiniz.

  • Doğru İçerik, Doğru Zamanlama

Sosyal medya yönetiminde sürekli paylaşım yaparak, gelişigüzel reklam yapmak iyi bir sosyal medya yönetimi özelliği değildir. Aksine içerik kurgularının hazırlanması zaman ve özveri gerektirir. Reklam kampanyalarının çarpıcı bir görsellikte sunulması ayrıca bir mesai gerektirir.

  • Kurumsal Bakış Açısı Geliştirin

Sosyal medya yönetimi sırasında kullanılan dile de dikkat edilmelidir. Bazı özel durumlarda kurumunuzun ürün veya hizmetlerinden bahsetmeyi bırakarak, toplumsal meseleler gibi konulara değinmeniz gerekir. Örneğin bir afet, facia, özel bir gün ya da ulusal yas günleri gibi önemli günleri dikkate alarak hesabınızın duyarlı bir dille yönetilmesi fayda sağlayacaktır.

Etkili bir sosyal medya için nelere dikkat edilmeli

Brief Çözümleme

Sosyal medya yönetimi için en önemli başlıklardan biri de brief çözümlemedir. Doğru brief çözümlemek izleyeceğiniz yol haritasını yaratmak anlamına gelmektedir. Markanın hedef kitlesi, güçlü ve zayıf yanları, geliştirebilir yanları, hedefleri, amaçları ve daha birçok önemli bilgiyi brief sayesinde bulabilirsiniz. Markanız etkili bir briefi zaten size iletmişse, tek yapmanız gereken bu bilgilere ek olarak bir araştırma yapıp, detaylandırmak olacaktır.

İşe markanın hedeflerini ve mevcut durumunu analiz ederek başlayabilirsiniz. Hedef kitle çalışmalarına geçtiğinizde ise hangi hedef kitle potansiyeli ile markanın hedeflerine ulaşabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Pazarlama hedefleri, satış stratejileri ve ürün yönetimi gibi konularda derinlemesine bilgiye sahip olmaya özen göstermelisiniz.

Marka ve Rakip Analizi

Brief sürecini en iyi şekilde tamamladıktan sonra sıradaki sosyal medya yönetimi unsuru marka ve rakip analizi çıkarılmasıdır. Markayı ve markanın rakiplerini takip ederek durum analizi yapmanız, sürecin ilerleyişinde size yol gösterici olacaktır. İşbirliği yaptıkları markaları, içerik planlamalarını, takipçilerini ve yaptıkları tasarımları analiz etmelisiniz. Hangi mecralarda daha aktif olduklarını, ne sıklıkla paylaşım yaptıklarını ve hangi özelliklerini daha çok öne çıkardıklarını keşfedebilirsiniz.

Bundan sonraki sosyal medya yönetimi adımınız ise rakip analizlerinizden elde etmiş olduğunuz verileri kendi markanız için uygulanabilir hale getirmektir. Hangi yönlerinizin eksik ya da güçlü olduğunu belirledikten sonra sosyal medya yönetiminizde kendinize özelleştirilmiş bir alan oluşturmalısınız. Rakip analizi bir kere yapılınca tamamlanan bir süreç değildir. Bu uygulamayı sürekli hale getirerek, dönem dönem araştırmaları güncellemelisiniz.

Her ne sektörde bulunursanız bulunun rakipleri mutlaka yakından takip etmek gereklidir. Çıkarmış olduğunuz analiz sonuçlarına göre asla taklit etme durumuna düşmemelisiniz. Ürettiğiniz içerikler size özel ve özgün olmalıdır.

Etkili bir sosyal medya için nelere dikkat etmeliyiz

Dijital Strateji Planı Hazırlama

Profesyonel sosyal medya yönetimi için yapmanız gereken bir diğer çalışma da dijital strateji planı hazırlamaktır. Brief ve rakip analizinin tamamlayıcısı olarak görülen bu aşama ile bir rutin oluşturmaya ve dinamik bir yapı kurmaya dikkat etmelisiniz. Sosyal medya yönetimi kavramının yapı taşlarından biri de dijital pazarlama kavramıdır. Bu sebeple kampanya içeriklerini, günlük ve haftalık operasyonlarınızı marka bilinirliği için tanıtım içeriklerini dahil etmeniz gereklidir.

Her zaman insanların beklentilerini karşılayan ve sorulara cevap veren planlamalarınız olmalıdır. İçerik yönetimi, bütçe çalışmaları ve paylaşım saati gibi değerlerinizi, yapacağınız bu planlamada bir araya getirmelisiniz. Sürekli tekrara düşmemek için sayfanızda yeniliklere açık olmanız gereklidir.

Hedeflerinizi sosyal medya platformlarında uygulamaya döktükten sonra ne kadarını gerçekleştirip, ne kadarında geride kaldığınızı raporlamalar ile tespit etmelisiniz. Bu sayede eksiklerinizi fark ederek tekrar kendinizi geliştirme şansı elde edebilirsiniz.

Reklam Yönetimi

Sosyal medya yönetimi için planınıza eklemeniz gereken bir diğer başlık doğru reklam yönetimi yapmaktır. Markanızın sosyal medya kanalları üzerinden düşük bütçeli ama etkili reklamlar ile milyonlarca kişiye kısa sürede ulaşması mümkündür. Görsel ve videolardan yararlanarak oluşturacağınız yaratıcı içerikler sayesinde hedef kitlenizi etkileyebilir ve interaktif bir bağ oluşturmak için yönlendirebilirsiniz.

Yine de unutmamak gerekir ki, sık sık reklam yapmak bazı kullanıcıları rahatsız ederek takipten çıkmalarına neden olabilir. Bu nedenle planlamayı da aktifliği etkiyemeyecek fakat takipçileri de sıkmayacak şekilde yapmalısınız.

Tüm hesaplar tek bir uygulamadan yönetilmeli midir

Dikkat Çekici Fotoğraflar Kullanmak

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki fotoğraflı içerikler, fotoğrafsız olanlara göre %70’in üzerinde daha fazla etkileşim yaratmaktadır. Mobilde de fotoğraflı olan sosyal medya içerikleri, ekranda daha fazla yer kaplayarak daha çok dikkat çekmektedir. Dolayısıyla sosyal medya yönetimi, metinlerin yanında fotoğraflarla eş zamanlı olarak desteklenmelidir.

Tüm Hesapları Tek Bir Uygulamadan Yönetmeyin

Sosyal medya yönetimi sırasında birçok firmanın birden fazla sosyal ağda hesabı bulunmaktadır. Bu hesapların tek bir uygulama üzerinden kontrol edilmesini sağlayan uygulamalar vardır. Bu uygulamalar yapacağınız işleri her ne kadar kolaylaştırıyor gibi dursa da bazı dezavantajları da bulunmaktadır.

Öncelikle, her ağda bulunan kişilerin ilgi alanları ve orada bulunma sebepleri farklılık göstermektedir. Bir sosyal medya platformu için uygun olan içerik diğeri için uygun olmayabilir. Fotoğraf boyutları, yazı karakter sınırları da her bir platform için farklıdır. Bu nedenle her bir ağ için farklı içerikler üretip, paylaşım için her birinin etkileşim aldığı saate göre ayarlanma yapılmalıdır.

Web sitesinin hosting süresi doldu ve yakında yayından kalkacaktır. Web tasarım sorumlunuzla iletişim kurarak hosting süresini uzatabilirsiniz.